måndag 1 februari 2010

Intressant

Jo jag läste i en Doggy rapport ,en artikel som är skriven av Marie Sallander.
Där har de gjort en svensk labradorstudie som visar preliminära resultat att pinnkastning är en möjlig riskfaktor för HD -fel som jag själv har börjat tro,samt då motion är viktigt/förmkt motion dåligt och kosten har ju stooor betydelse och att valpen hålls smal.
En annan mkt intressant sida är kloka hundgumman här på internet där står b.l.a hur farligt det är att övermotionera valparna och vika defekter de kan få av det.
Sedan är det ju såååå oerhört viktigt att valpen får soooova annars kan det säkert lika som med en färsk studie på barn ge barn AD/HD liknande besvär ,vad gör det då med våra valpar.....

6 kommentarer:

  1. Oj det låter intressant det där med pinnkastning, antar det har mycket med alla tvärstopp att göra?

    Det där med motionen är så svårt tycker jag, hur ser man på hunden att den behöver mer/mindre motion? Som det är nu går vi två "längre" promenader om dagen på ca 20-30min åt gången, är det tillräckligt nu när han är över 6mån?? Utöver detta får han ju dessutom numera korta "träningspass" med problem lösningar, konster etc för att hålla igång mentalt =)

    Mvh
    Becka & Sirius

    SvaraRadera
  2. De promenaderna borde vara bra för honom i den åldern om han byggt upp långsamt med kortare innan o.s.v och att det då ingår ca3 andra rastningar under dagen.
    Det viktiga är att han varvar ner å sover mkt imellan o.s.v
    Och naturligtvis toppen med mentala biten,jag tror nog att Sirius sköts på bästa sätt nu:)bara så att han inte flänger runt i lägenheten mellan prom.o.s.v utan vilar sin kropp som jag antar att han gör;)

    SvaraRadera
  3. Okey, japp det gör det på ett ungefär =)

    Jo han brukar ligga och sova rätt mkt annars, om han verkar lite väl "vankig"/rastlös brukar han få vara i sitt rum ett tag å då somnar han nästan alltid =P Sen sover han alltid hela nätterna med tills matte går upp, vilket är väldigt skönt! =D

    SvaraRadera
  4. Äntligen,på tiden att sånt kommer fram i studier /Kramar Cynthia & Moses

    SvaraRadera
  5. Vad jag läst är 30 minuter, ca, lagom promenadmässigt för en valp på ett halvår. Sen ska man ju givetvis leka och hittap å saker. Men just bara gå ska man inte göra i mer än 30 minuter på en dag. Sen kan man öka 10 minuter för varje månad. Men alla säger och tycker ju olika. Jag tor iallafall att det är rätt bra riktlinjer och det funkar bra för Boss.
    Vi brukar gå med Boss i ca 20-40 minuter, sen får man sina kiss/bajsrundor + en hel del lek och kanske lite spår och såna grejer.
    Brukar gå ut och gå med honom på förmiddagen, sen får han vila så går vi ut och leker på eftermiddagen eller tvärtom.
    Han verkar nöjd med det och är inte på något sätt rastlös. Han går och lägger sig direkt när vi kommer in och stirrar aldrig upp sig inomhus.

    SvaraRadera
  6. Det låter ju kanon bra,ni verkar åsså sköta Boss på bästa sätt så å tar in info. o.s.v
    Det viktiga är att inte överanstränga,man får ju t.e.x se till att stoppa en lek med annan hund om den pågår lite förlänge å är för häftig som jag säkert har tjatat om ,samt inte gå för långt o.s.v
    Men Boss verkar ha ett bra chema;)

    SvaraRadera